Gebe Okulu


Amaç: 
Sağlıklı gebe sağlıklı bebek anlayışıyla, hastanemizde hizmet alan gebelerin katılımı ile gebeliklerinin, doğumlarının, bebek bakımlarının daha bilinçli daha sağlıklı şartlarda gerçekleşmesini sağlamak. Gebelerin doğum öncesi, doğum ve doğum sonrasındaki süreci sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için bilgilendirilmeleri amaçlanmıştır.

Gebe Okulu:
Anne adaylarına gebelik süresinde verilen, gebelik, doğum, doğum sonu dönem,
emzirme anne sütü, bebek bakımı, aile planlamasını kapsayan teorik, gebelik, doğum, lohusalık
sürecini kapsayan uygulamalı egzersizlerin, yoga ve meditasyonun olduğu eğitim sürecidir. Eğitimler
sonrası katılan gebelere “Katılım Belgesi” verilir.

Faaliyet Akışı
Gebe ve Yakınlarına Verilecek Olan Eğitime İlişkin Süreçler: 

Teorik Eğitimler:
Toplamda 4 haftayı içeren gebe okulunda teorik eğitimler bu 4 haftaya yayılarak verilir. Her hafta 2 saatlik teorik eğitim sonrasında egzersizler ve meditasyon yapılarak ders bitirilir. Eğitimler öncesi tanışma aşaması bulunmaktadır. Eğitimler interaktif yetişkin eğitimi olarak gerçekleştirilir. 4 haftalık planlanan eğitimlerde haftada 2 saat olmak üzere toplamda 8 saat eğitim verilmektedir.
İlk hafta gebe kalmadan önce neler yapılmalıdır, kadın ve erkek üreme organlarının yapısı, hamilelik nasıl oluşur, bebeğin haftalara göre gelişimi, gebelik kontrolleri, gebelikte dikkat edilmesi gereken durumlar, gebelik döneminde sık görülen şikayetler, gebelikte beslenme, gebelikte öz bakım ve gebelik dönemindeki psikolojik değişikliklerden bahsedilir, gebelikte yapılması gereken egzersizler yaptırılır ve derin gevşeme yapılır.
 İkinci hafta gebelikte hormonlar, hastane çantası içeriği, doğum eylem planı, doğum nasıl başlar, doğum çeşitleri ve doğumu kolaylaştırıcı egzersizlerden bahsedilir ve meditasyon yapılır. 
Üçüncü hafta nefes egzersizleri, doğumu kolaylaştırıcı hareketler, endorfin masajı, lohusalık, anne sütü, anne sütünün bileşimi ve emzirme anlatılır, gebelik dönemi egzersizleri yaptırılır ve meditasyon yapılır. 
Dördüncü hafta anne sütünün türleri ve özellikleri, emzirme pozisyonları, süt sağma teknikleri, meme bakımı, süt saklama koşulları, oksitosin refleksi, yenidoğan bakımı, meme masajı ve banyosu, doğum sonrası aile planlaması anlatılır ve meditasyon yaptırılır.

Uygulamalı Egzersiz Eğitimleri:
Kas, solunum ve gevşeme egzersizlerini içermektedir. Dört haftalık programın her haftasında teorik eğitimlerin arkasından uygulamalı egzersiz eğitimleri verilmektedir. İlk hafta gebelikte yapılması gereken egzersizler, ikinci hafta doğumu kolaylaştırıcı egzersizler, üçüncü hafta endorfin masajı ve gebelik dönemi egzersizleri dördüncü hafta oksitosin masajı bebek bakımı, bebek masajı ve emzirme eğitimleri verilmektedir.
Gebelikte Yapılması Gereken Egzersizler: Gebelikte yapılması gereken egzersizlerin faydaları ve dikkat edilmesi gerekenler anlatılarak başlanır. Isınma egzersizleri, kegel egzersizleri, pelvisi hareket ettiren egzersizler, germe egzersizleri, sırt egzersizleri, göğüs ve boyun egzersizleri, karın kas gücünü arttıran egzersizler, bacak ve ayak egzersizlerini içermektedir. Uygulama esnasında gebeler sürekli gözlemlenir ve rahatsızlık hissedenlerin mutlaka egzersizi bırakması sağlanır. 

Doğum Ağrısı İle Baş Etmek İçin Yapılması Gereken Egzersizler:
 • Doğum ağrısı ile baş etmede ilaçsız yöntemlerden bahsedilir. Hayal kurması, müzik dinlemesi ve bir noktaya odaklanması anlatılır. Gevşeme metinleri ile gebelere müzik dinletilerek gevşemeleri sağlanır. Gebelik sürecinde ve doğumda bunun nasıl kullanacağı anlatır. Doğum esnasında uygulanan tekniklerin ve egzersizlerin yararları anlatılır ve dikkat etmesi gerekenler vurgulanır. 
• Cilde uyarı teknikleri gösterilerek yaptırılır. Masaj, sakral basınç, termal uyarı, pozisyon değişimi yaptırılır. 
• Solunum egzersizleri uygulamalı anlatılır. Tam solunum, karın solunumu, göğüs solunumu, yavaş göğüs solunumu, hızlı göğüs solunumu, üflemeli solunum anlatılır ve yaptırılır. Doğumun hangi evresinde hangi solunum egzersizi yapması gerektiği anlatılır. Doğum anında ıkınma sırasında yapması gerekenler mutlaka anlatılır. Uygulama esnasında gebeler sürekli gözlemlenir ve rahatsızlık hissedenlerin mutlaka egzersizi bırakması sağlanır. 

Bebek Masajı Bebek Banyosu ve Emzirme:
Bebek masajının faydaları ve uygulama için gerekli malzemeler anlatılarak başlanır. Bebek masajı; yüz masajı, göğüs masajı, kol masajı, karın masajı, bacak masajı ve sırt masajından oluşmaktadır. Maketlerle uygulamalı olarak anlatılır. Uygulamalı olarak bebek banyosu yaptırılır, emzirme teknikleri gösterilir. Bebek masajı ve banyosu uygulamadan sonra video ile gösterilir.

  • Gebe Okulu Afişi.jpg


  • gebeokulumuz2.jpg
  • GebeOkulGiris.jpeg
  • 3gebe.jpg
  • GebeOkulGiris2.jpeg
  • 4gebe.jpg
  • GebeOkuluAcilis.jpg
  • 2gebe.jpg