Nükleer Tıp
31 Ocak 2024

Genel Bilgilendirme;

Nükleer tıp radyoaktif elementler, radyoaktif elementlerle işaretli kimyasal moleküller (radyofarmasötikler) veya biyolojik materyaller yardımıyla, hastalıkların tanı ve tedavisi ile uğraşan dahili bir tıp dalıdır. Nükleer tıpta incelenecek organ ve sistemlerin fonksiyonları ve fonksiyon bozuklukları incelenir, hastalıkların tanısı konulur ve tedavi takibi yapılır. Bazı hastalıklarda radyoaktif maddelerle tedavi uygulanır

Teknik Donanım;

Bir adet çift detektörlü SPECT gama kamera, bir adet PET/BT görüntüleme cihazı ve 6 yataklı radyonüklid tedavi ünitesi yer almaktadır.
Bölümümüzde iki uzman doktor, iki teknisyen, dört hemşire ve iki sekreter ile hizmet verilmektedir.

Nükleer Tıbbın kullanım alanları;

Kalp Uygulamaları
Onkolojik  Uygulamaları
Ortopedik Uygulamaları
Genitoüriner Sistem Uygulamaları
Endokronojik Hastalıklar

Nükleer Tıpta kullanılan  radyoaktif  maddelerin zararı  varmı dır?

Kullanılacak radyoaktif maddelerin alerji gibi yan etkisi yoktur. Ancak myokard perfüzyon sintigrafisi öncesi koşu bandı yerine ilaçla stres sağlanacaksa tıpkı egzersiz yaptığımız zaman olduğu gibi çarpıntı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi çok ciddi olmayan yan etkiler ortaya çıkabilir. Uygulanan ilaç astım ve KOAH hastalarında nefes darlığına neden olabilir. Tetkik öncesi doktorumuzu bilgilendiriniz.Verilen radyoaktif maddelerin miktarları çok az ve vücuttan atılmaları hızlı olduğu için size ve etrafınızdakilere ciddi bir zarar söz konusu değildir. Ancak verilen aktivite 24 saate yakın bir süre vücutta kaldığından çocuk ve gebelerden uzak durmanızı, yetişkinlerle en az 2 metre mesafede durmanızı istemekteyiz.Nükleer tıpta kullanılan cihazların hepsi gama ışınını fotoğraflayan kamera gibi işlev gördüğünden radyasyon vermemektedir.

Radyoaktif  İyot  Ünitesi; 

Nükleer Tıp bölümünde yer alan İyot Ünitesi; tiroid kanserlerinin tedavisinde yararlanılan Radyoiyot tedavisi için kullanılıyor. 6 adet hasta odasından oluşan ünitede hasta odaları, hasta ve çalışan güvenliği için kurşun ile kaplıdır. Odalar hasta yattığı süre boyunca hemşire tarafında kamera ile takip edilmektedir. Hasta istediğinde telefon aracılığıyla hemşiresine ulaşabilir ve bilgi alabilir. Hemşire hastanın belirli aralıklarla hasta odasına girerek kontrollerini sağlamaktadır. Hasta odasına hemşiresi ve doktoru haricinde kimse alınmamaktadır.

Çekime gelen hastalara önerilerimiz; 


Hamile iseniz, hamilelik olasılığınız varsa veya süt veriyorsanız bizi mutlaka bilgilendiriniz. Tetkik için size söylenen randevu saatinden en az 15 dakika önce bölümümüzde bulununuz. Hastalığınızla ilgili elinizde mevcut bulunan tüm dosya, rapor, film vb kayıtları beraberinizde getiriniz. Tetkik için size verilecek ilaç nükleer tıp bölümce hazırlanacaktır. Çekime gelirken beraberinizde randevu alırken sekreter tarafından istenenleri (çekime göre değişebilmekle birlikte su, çikolata, süt vb) getiriniz ve size iletilen şekilde aç ya da tok geliniz. Bölümümüzün bekleme bölümünde yalnız hastalara yetecek kadar alan bulunması nedeniyle bakıma muhtaç hastalar ve çocuk hastaların aileleri dışındaki kişilerin bölüm dışında beklemeleri bizim çalışmamızı ve dolayısıyla size hizmeti çok kolaylaştıracaktır. Merkezimizde birçok tetkik yapılmaktadır ve her hastanın tetkikine göre bekleme süresi ve şekli değişiklik gösterir. Tetkik sonrasında gidebileceğiniz söylenmeden merkezimizi terk etmeyiniz. Tetkikiniz bittikten sonra görüntüleriniz bilgisayar yardımı ile incelenecek ve doktorunuzca yazılı bir rapor hazırlanacaktır. Nükleer tıp sekreterliğinden bilgilendirme formu alınız ve istenenlerin hepsini eksiksiz uygulayarak randevunuza geliniz.